Cel działania:- poprawa jakości odżywiania;
- poszerzenie świadomości dzieci i rodziców w zakresie naturalnego odżywiania;
- rozwijanie u dzieci i rodziców motywacji zachowań prozdrowotnych;
- kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych;
- zapoznanie dzieci z kulturą spożywania posiłków – zasady savoir vivre.
Szczegółowy opis działania:Od września 2013 roku rozpoczęliśmy zmiany w jadłospisie. Wyeliminowaliśmy wszelkie tzw. „polepszacze smaku”, żywność wysoko przetworzoną, gotowe słodycze. Do menu wprowadziliśmy: większą ilość kasz i roślin strączkowych, pasty na chleb, duże ilości zieleniny na kanapki, nasiona słonecznika, dyni, kiełki, itp. Ograniczamy ilość spożywania białej mąki, zastępując ją mąką razową, biały cukier zastąpił cukier trzcinowy i miód. Zupy zagęszczamy warzywami lub strączkami, w okresie zimowym często podajemy dzieciom zupy – kremy. Natomiast na podwieczorki serwujemy słodycze produkowane w naszej kuchni: ciasta, koktajle, kisiele, kremy czekoladowe itp.
W pierwszym roku uczestnictwa w kampanii odnotowaliśmy wiele sukcesów, ale też nie obyło się bez porażek. Zmiany nawyków żywieniowych wymagają czasu, doświadczenia i ogromnej determinacji. Aby zachęcić dzieci i rodziców do założeń kampanii zdecydowaliśmy się na włączenie założeń projektu do rocznej koncepcji pracy przedszkola, która nosi tytuł: „Tworzenie warunków do kształtowania zdrowego stylu życia oraz aktywne wprowadzenie dzieci w zagadnienie zdrowego odżywiania się i harmonijnego rozwoju”. W ramach tej koncepcji rozpoczęliśmy z dziećmi i rodzicami swoistą zabawę z jedzeniem, polegającą na:
- comiesięcznym organizowaniu dnia wybranego produktu spożywczego, np.: dzień marchewki, jabłuszka, papryki, podczas których dzieci uczestniczą w warsztatach kulinarnych, polegających na przygotowywaniu potraw przez dzieci z tych produktów;
- samodzielnym przygotowywaniu przez dzieci śniadań, podczas których komponują kanapki czy owsiankę z dodatków wybranych przez siebie, np.: kiełki, owoce suszone, ziarna itp.;
- organizowaniu całorocznych kącików kulinarnych;
- konkursach dla dzieci i rodziców, np.: na zdrowy jadłospis, kulinarne arcydzieło, który polegał na wykonaniu zdrowej potrawy i umieszczeniu zdjęcia na stronie przedszkola oraz oddaniu głosu na wybraną potrawę przez internautów;
- comiesięcznej degustacji dla rodziców nowych, ale już sprawdzonych przez dzieci potraw pod nazwą „Hit Szefowej Kuchni”, np.: pasztet warzywny, koktajl warzywno-owocowy, ciasteczka owsiane;
- zakładaniu ogródków warzywnych na terenie ogrodu przedszkolnego w celu zapoznania dzieci z podstawowymi zasadami uprawy warzyw, np.: buraki, groszek, pietruszka, marchewka;
- przekazywaniu rodzicom i opiekunom materiałów informacyjnych i edukacyjnych na temat zdrowego trybu życia i odżywiania;
- organizowaniu prelekcji dla rodziców prowadzonych przez specjalistów w kampanii na rzecz naturalnego odżywiania;
- wydano książeczkę ze zdrowymi przepisami wymyślonymi przez panie z przedszkolnej kuchni i rodziców. Potrawy na ich podstawie przygotowane były przez dzieci na warsztatach kulinarnych, np.: pierogi z maki pełnoziarnistej, twarogowe rafaello, szarlotka na cieście razowym, szaszłyki „Mrówkowe”. Książeczkę wzbogacono ilustracjami dzieci wykonanymi na zajęciach plastycznych;
- warsztatach kulinarnych dla rodziców: spotkania z szefową kuchni i wspólne gotowanie na temat: „Dyniowe inspiracje", „Pasty i pasztety”.
Urozmaicając koncepcję pracy przedszkola, w roku szkolnym 2014/2015 wprowadziliśmy kolejne zabawy z jadłospisem: dni dań z różnych krajów europejskich, dni bajkowe, tematyczne tygodnie, np. tydzień kolorowych zup.
Jednym z dni bajkowych był dzień duszka Kacperka. W tym dniu dzieci były przebrane za duszki, tworzyły duszki na kanapkach z pasty twarogowej, rzodkiewki, szczypiorku, keczupu własnego wyrobu, piły ciepłe duszkowe mleko. W dniu czarodziejów i czarownic jadły „budyniowy eliksir” wzmacniający z kaszy jaglanej, płatków owsianych i musem porzeczkowym z płatkami migdałowymi, a w dniach międzynarodowych poznawały smaki potraw wybranego kraju, np. w dniu włoskim na śniadanie jadły grzanki z pomidorami i ziołami posypane tartym serem, a na podwieczorek sałatkę z pomidorami, szczypiorkiem, bazylią, fetą i jajkiem.
Dzięki założeniom koncepcji i rzetelnej jej realizacji oraz współpracy z organizatorami Kampanii Zdrowy Przedszkolak mamy poczucie, że dzieci z Przedszkola Bim-Bam-Bino „wiedzą, co jedzą”. Działania, które podejmujemy osiągają cel, jakim jest zwrócenie uwagi rodzicom na ogromny wpływ jakości żywienia na rozwój i samopoczucie ich dzieci oraz zapoznanie dzieci z podstawowymi zasadami zdrowego odżywiania i trybu życia, nie tylko poprzez edukację ale też zabawę i dobry przykład.
Efekty działania:- dzieci znają podstawowe zasady zdrowego odżywiania i trybu zdrowego życia;
- dzieci stosują zasady kulturalnego zachowania się przy stole, przezwyciężają uprzedzenia do niektórych potraw;
- rodzice poszerzyli świadomość w zakresie naturalnego odżywiania.
Osoby / instytucje współpracujące i zakres współpracy:- konsultacje dietetyczne z kucharką, dietetykiem;
- rodzice wychowanków - udział w warsztatach;
- Zdrowy Przedszkolak.org
Informacje dodatkowe:Sposoby upowszechniania:
- strona internetowa;
- kronika przedszkola;
- gazeta lokalna;
- książeczka kulinarna.
Więcej informacji o przykładzie dobrej praktyki znajdziesz na stronie bimbambino.pl |